Sådan vedligeholder du din oliekøler

Du har måske lige fået udskiftet oliekøleren i din bil, og hos mekanikeren kiggede de bebrejdende på dig, fordi din oliekøler simpelthen var faretruende snavset. Du lover dig selv, at denne gang vil du passe bedre på din køler. Det kan også være, du selv har lagt mærke til, at oliekøleren ikke kan nedkøle ordentligt, motoren er for varm, og du vil gerne spare en tur til mekanikeren, såfremt du kan fikse det selv.

Det kan du godt.

Rengøring

Oliekøleren er en vigtig del af motoren, idet den – som navnet antyder – sørger for at holde olien nedkølet. Olien fungerer både som smøremiddel og kølemiddel i bilens motor. Olien bliver nedkølet, når den kører igennem oliekøleren.

Det vigtigste element til vedligeholdelsen af din bils oliekøler er rengøring. Der skal være fri adgang til, at olien kan strømme igennem køleren og blive nedkølet, og det er derfor vigtigt, at der ikke ophobes for meget andet snavs i kølerens dele, som gør det sværere for olien at passere. For at rense din køler kan du købe et tilegnet rengøringsprodukt hos din bilforhandler, få en vejledning i flushing og derefter klare resten selv. Du kan også betale et firma for at komme og rense din oliekøler på din bopæl.

Udskiftning af olie

Husk også at skifte motorolien på din bil jævnligt – ikke kun at fylde op, når bilen selv beder om det. Det anbefales at skifte motorolien ca. en gang om året. Ellers kan du finde en mere detaljeret instruks til udskiftning af motorolie i instruktionsbogen tilhørende din bil. Motorolie har en lang holdbarhedstid, og du kan derfor sagtens købe og opbevare en stor dunk, som du kan bruge til udskiftning. En regelmæssig udskiftning af motorolie er også med til at bevare dit kølersystems kvalitet, og det får bilen til at køre som smurt.